Listopad s Farmou v jeskyni

S podzimem se do DOXu vrací mezinárodně oceňovaný soubor Farma v jeskyni a jeho úspěšná představení Odtržení a Navždy spolu!
Farma v jeskyni je pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského dlouhodobě založena na zkoumání „nepohodlných” témat současnosti, které pro tvůrce představuje nejen inspiraci k vytvoření díla, ale i cestu pro získávání přímé zkušenosti a platformu pro osobní rozvoj. Tvůrci se tak aktivně zapojují do dialogu o zkušenosti, kterou dosud neznali a sdílí ji prostřednictvím své práce dál.

ODTRŽENÍ: 1. a 2. listopadu
Jsou odtrženi. Od „normální společnosti“, od nutného selhávání v každodenním souboji se „světem tam venku“. Uzavřeni do sebe, (ne)dobrovolně uvězněni ve svých bytech a pokojích, z nichž nevychází měsíce, roky, někdy i celá desetiletí. Jsou jich statisíce. V Japonsku, Brazílii, Skandinávii, v Čechách a v jiných částech světa. Generace v krizi? Nemoc současné společnosti? Hikikomori.
Multimediální scénická kompozice divadelního souboru Farma v jeskyni s názvem Odtržení/Disconnected je součástí širšího projektu zaměřeného na zkoumání fenoménu hikikomori (z japonštiny „odtržení“). Pohybuje na hranici mezi instalací a dokumentárním a fyzickým divadlem a kombinuje akci, video, text a živou hudbu.

 

NAVŽDY SPOLU: 6. a 7. listopadu
Magda a Zuzanka sdílí své malé životy přes telefonické rozhovory. První nemůže být bez druhé, ta druhá je pohlcena jen sama sebou. Proč spolu vůbec ještě komunikují a co je vlastně spojuje? Fragmenty jejich absurdního vztahu se objevují v kaleidoskopu situací z jiných životů, žitých bez rozpoznání svého smyslu a směřování, mezi zábavou a bezmocí, narcismem a strachem ze smrti. Přítomnost střídá minulost, odmítání touha po blízkosti. Čas plyne, výtah jede nahoru a party musí někdy skončit. Zestárli jsme. Překvapuje nás to?
Inscenaci společně se seniory – neherci – vytvořily performerky Hana Varadzinová a Eliška Vavříková a samy v ní účinkují. Zapojení pražských seniorů bez jakékoli předchozí zkušenosti s profesionální tvorbou souboru fyzického divadla vedlo k vytvoření komunity, v níž se vytratila mezigenerační propast ignorace a pohrdání, které staří lidé na sklonku svého života často pociťují. Alespoň v hranicích projektu se tak vytvořil model soužití bez diskriminace stáří, která je v dnešní společnosti až příliš běžná.
Vstupenky v prodeji na www.goout.cz.

 

Napsat komentář